Wysłany: 2019-04-01, 09:16 Generator tonu CTCSS do Alinco DR510
Powitał. We w starym Alinco uratowanym od zapomnienia niestety nie było płytki z ctcss a jedynie ton 1750Hz. Płytki te są zamienne ale koszt kupna dedykowanej od ctcssu dorównuje warrości całego radia. Dlatego też trzeba się jakoś ratować. Kiedyś wygrzebałem jakąś płytkę z Murzynka właśnie z generatorem ctcss a na niej układ FX465 będący koderem i dekoderem tonu ctcss. Nota aplikacyjna banalna, wykorzystałem jedynie możliwość generacji tonu. Jego częstotliwość wybierana na sztywno słiczami a wszysko jest opisane w nocie katalogowej. Zasilanie 5V z radia, wyjscie bezpośrednio na mikrofon. Poprzednia płytka testowa, trochę wieksza działała więc postanowiłem zmniejszyć ją do wymaganych rozmiarów jak oryginalna. Nie chciał mi się rozkminiać sterowania płytką z radia, nie mam na to czasu ale z tego to się zorientowałem to trzeba by sterować FXem poprzez rejestr przesówny i natenczas można by ustawiać ton z panelu radia. Wyszł jak wyszło ale według mnie jest wystarczająco dobrze
_________________ 73 de SQ9MYU es cu
Kenwood TS570D + Comet CHA250 home made
RBM-1
Radmor 3025 (4m)
Radmor 3035 (2m) + Diamond X510
Radmor 3055 (70cm) + Diamond X510
Taurus 80m, Kacper 80m, SP5WW...
http://www.qrz.com/db/sq9myu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum