FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
APRS na CB radio w Francji
Autor Wiadomość
Jacek 
Jacek

Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 295
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2011-08-05, 12:52   APRS na CB radio w Francji

Nasłuchując ostatnio na CB 27.235 FM na Packet Radio bo ostatnio dopisuje propagacja ,odebrałem adres strony internetowej Francuskiej grupy CB radio http://fra001.no-ip.org/ a tam znów znalazłem informacje o APRS na CB http://aprs.fi/?call=a%2FFRA485-3 i wychodzi mi na to że Francuzi za czeli próby z APRS-m na CB radio http://aprs.fi/info/a/FRA485-3 a tu trochę info jak by ktoś nie wiedział co to jest aprs http://www.aprs.pl/ . I tu moje pytanie czy ktoś z kolegów posiada jakieś informacje na temat APRS za pomocą CB radia , bo znów zostałem mile zaskoczony że jednak coś się dzieje na CB radio
Tak potwierdza się jednak że Francuzi bawią się w APRS za pomocą CB radia , dzisiaj trochę poczytałem na ten temat wystarczy ten adres Francuskiej Grupy Packet Radio CB http://fra001.no-ip.org/ skopiować wrzucić w google i kliknąć tłumaczenie strony lub jak kto woli to sobie inaczej to przetłumaczy za pomocą translatora . Po prawej stronie jest takie na niebiesko Techniradio kliknąć i wejść tam http://techniradio.forumactif.com/ dałem adres ale bez tłumaczenia ale tak jak pisałem wejść tam z tłumaczeniem i tam sobie poczytać np PACKET FORMY APRS a tu jedno z tłumaczeń


Witam,
W ostatnich dniach propagowane!
Biorę usługi na stopniowo
Jako mieszkańcy freq: 26.780 LSB i 27.235FM
Telnet zawsze otwarte i APRS tak samo!
Do zobaczenia w powietrzu!
QRG: 26.780 lsb BDS 1200 - 27235 Fm 1200bds
W najbliższym czasie pobawię się trochę i spróbuje im przesłać ramkę APRS z moim znakiem 161KL488 lub znakiem z Packet Radio czyli POL1PD ( POL1PD pod tym znakiem możecie mnie usłyszeć czy bardziej zobaczyć na Packet Radio 27.235 FM pewnie też pojawię się na tej drugiej częstotliwości bo nie wiedziałem o niej 26.780 LSB Packet Radio )i dokładną pozycje geograficzną tak jak to się robi w APRS-e przykładowo np !5037.78N/01930.45E i ciekaw jestem czy mój znak pojawi się tam na mapie
http://aprs.fi/?call=a%2F...&timerange=3600
http://aprs.fi/?call=i%2F227098010 http://aprs.fi/?call=i%2F002268110
 
 
 
Medyk 
Czarownik


Znak: Leszek
Dołączył: 18 Lut 2010
Posty: 17
Skąd: Czestochowa
Wysłany: 2012-04-12, 14:54   

Odświerzam temat APRS na CB.

Serwer we Francji dziala i ma sie dobrze, juz kilka krajów jest podpietych w system.

Zalaczam mape stacji z serwera.

Aby zalogowac sie do Serwera nalezy wpisac odpowiedni host oraz port do dowolnego progtamu obslugujacego APRS.

W programie APRS-IS nalezy zmodyfikowac CONFIG.XML i wpisac:

<APRSISPort>@fra001.no-ip.org:10151</APRSISPort>

Oczywiscie wysylajac odpowiednio spreparowaną informacje w PACKET RADIO
na kanale 27.235 FM. DOleci ona (jak bedzie propa:) do jednego z igateów
i zostanie wrzucona do tej sieci.


POL1PD>APN,WIDE1-1:!5025.85NS01854.50E#DOMEK

[znak] > [adres docelowy] , [sciezka radiowa] : [id] [wspolrzedne] [ikona] [komentarz]

Dla zainteresownaych tematem polecam prosy test odbioru informacji PACKET z 27.235.

Do tego celu potrzebujemy amatorski program MIXW http://mixw.net/
oraz kabelek z obu stron zakonczony wtykami JACK. Kabelkiem zlaczymy wejscie mikrofonowe w kompie i CB radio. Po ustawieniu programu na MODE / PACKET / 1200 oraz odrobinie szczecia i pogody - odbierzemy informacje pozycyjne i wiele innych.


[Zawsze Nalezy jednak pamietac o regulacjach prawnych uzywania CB radia]

Leszek.
_________________
----------------------------
SP9MLI/2

SP EMCOM PZK
ŁĄCZNOŚĆ RATUNKOWA
www.emcom.pzk.org.pl
 
 
 
Jacek 
Jacek

Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 295
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2012-12-09, 16:26   

Coś nowego w temacie APRS na CB radio http://www.cbaprs.de/
 
 
 
Krzysiek 

Znak: SQ9MPK
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 707
Skąd: ona biegnie?
Wysłany: 2012-12-09, 18:48   

Dobry miesiąc używam tej mapy a także nowego serwera aprs czyli fra1pr.no-ip.org:10151. Więcej stacji itd
 
 
Krzysiek 

Znak: SQ9MPK
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 707
Skąd: ona biegnie?
Wysłany: 2012-12-28, 23:31   APRS teraz w twoim komputerze!

Za namową Jacka napisze krótką instrukcje jak uruchomić się na APRS-ie.
Pierwszą rzecz jaką potrzeba to znak i passcode czyli kod.
Musimy wejść na strone: http://aprsisce.wikidot.com/doc:passcode i kliknąć odnośnik Passcode Request.
Lub szybciej wysyłając mail na "aprsisce-owner(at)yahoogroups.com"w którym należy wpisać Imię i znak który chcemy mieć (np. Jan ABC1DE)
Kolejna sprawa to oprogramowanie i konfiguracja, niżej jako załącznik dodaje program APRSIS32 na Windowsa razem z konfigiem.
Całkiem prawdopodobne że przy włączeniu wyskoczy okienko związane z downgrade, klikamy Tak(Yes). Zapewne też okienko wpisania danych, także wpisujemy znak i hasło.
Dla ciekawych, jest kilka serwerów dla cbaprs. Ja obecnie używam fra1pr.no-ip.org:10151 i do takiego będzie konfig.
Konfiguracja jest wstępnie skonfigurowana przeze mnie także wystarczy Twój znak i hasło w okienku po włączeniu aplikacji, potem ustawić swoją pozycje na mapie i wysłać położenie (Transmit)
Po poprawnym połączeniu z serwerem zobaczymy swój domek ze znakiem na mapce w programie jak również innych użytkowników. Na stronie www.cbaprs.de też będziemy widoczni, oznacza to że poprawnie mamy ustawione wszystkie parametry ;]
W razie jakiegoś problemu można pisać tutaj lub maila do mnie lub Jacka.
 
 
Seba 

Znak: SP2FRN
Lokator: JO94GN
Dołączył: 29 Gru 2012
Posty: 23
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2012-12-29, 00:10   Re: APRS teraz w twoim komputerze!

Ja dzięki wskazówkom Krzyśka postawiłem u siebie APRSIS32, APRSdroida i PocketPacket. Działa jak ta lala. Dzięki Krzysztof.
_________________
Pozdrawiam, Sebastian
 
 
 
Alice 
Eterowa Rodzynka xP


Znak: SQ9RHN
Lokator: JO90RR
Dołączyła: 25 Sty 2010
Posty: 297
Skąd: Janów
Wysłany: 2013-01-06, 01:13   

miejmy nadzieję, że ten CB-APRS niekoliduje z krótkofalarskim aprs.
_________________
President Lincoln + Alan 28 + Sadelta HM300 + Black Pirate 5R
Yaesu FT-2800M/Yaesu FT-90 + Lafayette UVS 200
Taurus 80 + W3DZZ
Voltcraft 15A

President Harry III + President Colorado
Wouxun UV2D , Intek KT-380ee + Nagoya NH-776

 
 
 
Krzysiek 

Znak: SQ9MPK
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 707
Skąd: ona biegnie?
Wysłany: 2013-01-07, 14:51   

Wg tego co piszą amatorzy na forum aprs, jest to niezgodne ale co ja poradze że aprsis domyślnie ustawia konfiguracje na amatorskie serwery? i niema chleba we wsi żebym nie wysłał pakietu na amatorski bo nie wyłącze programu żeby ew zmienić serwer... ale cóż. Niektórym sie wydaję że są bogami aprs w polsce i takiego nie przeskoczysz ;]
 
 
Marcin 


Znak: Marcin
Dołączył: 07 Paź 2011
Posty: 15
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2013-01-09, 23:59   

Czy korzystając z APRSIS32 w konfiguracji z jednego z wcześniejszych postów moja "ramka" zawsze trafi na jakiś serwer amatorski i będę widoczny na aprs.fi? Jakieś dwa dni to testuję i chyba jeszcze na aprs.fi się na szczęście nie znalazłem (z wiadomych powodów wolałbym tego uniknąć).
 
 
Krzysiek 

Znak: SQ9MPK
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 707
Skąd: ona biegnie?
Wysłany: 2013-01-10, 00:01   

W tym załaczniku APRSIS32+CONF masz przezemnie skonfigurowane na serwery nieamatorskie ;] czyli po wpisaniu znaki i passcode leciszn na cbaprs.de
 
 
Krzysiek 

Znak: SQ9MPK
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 707
Skąd: ona biegnie?
Wysłany: 2013-02-19, 20:33   

Panowie i Panie, cbaprs-owcy. http://36fm.pl/download.php?id=2705 zmiana konfigu lub manualna zmiana SERWERA!
Sprawdzić możesz to w następujący sposób:
1. Program APRSIS32, zakładka CONFIGURE, następnie PORTS i APRS-IS. Kolejnym krokiem jest kliknięcie przycisku DEVICE i odczytanie lub ewentualna zmiana*.
Osoby które mają wpisany serwer: fra1pr.no-ip.org proszone są o zmiane na cbaprs.rmpc-bw.de .


*Dot. Osób ktróre mają wpisany serwer fra1pr(...) j/w. Inne osoby z serwerem innym niż w/w błędny niech zignorują ten wpis (ale na wszelki wypadek sprawdźcie).

Tyle ode mnie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Ładowanie strony... proszę czekać!
Theme phore v 0.2 created by Kisioł & Sklep internetowy modified by pietrex
Strona wygenerowana w 0,132 sekundy. Zapytań do SQL: 9