FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Repeater Czestochowa
Autor Wiadomość
Adam Stradom 

Znak: Adam
Dołączył: 05 Lut 2014
Posty: 27
Skąd: Czestochowa-Zacisze
Wysłany: 2014-03-01, 23:41   Repeater Czestochowa

Witam Witam
Panie i Panowie

Postanowiłem stworzyć temat z moimi pomysłami co do wdrożenia małych dodatków do "Papugi" rozmawiałem troszkę dziś na ten temat z Jackiem na radiu i oczekuje opinii was koledzy i koleżanki :).

A wiec do sedna sprawy Wymyśliłem aby dodać:

1. Czujniki temperatury na maszcie przy antenie w miejscu oczywiście skrytym od wiatru, oraz w skrzynce w bloku z radyjkami aby można było podglądać sobie temperaturke. Odczyt temperatury odbywał by się przez czujniki DS18B20 oraz interfejs magistralowy 1 - Wire po RS232 podłączonym do terminala. Odczyty temperatury prezentowane na stronie www repeatera z automatycznym odświeżaniem temperatury co określony interwal czasowy. Oczywiście Całość systemu zobowiązał bym się sfinalizować z kolegami jeśli doszedł by pomysł do wykonania , oczywiście z pomocą kolegów w instalacji kablowej bo oczywiście samemu przewód ciągnąc to nie za fajnie. Jeśli chodzi o resztę skrypty , oprogramowanie , terminal , czujniki , przewody leżały by po mojej stronie i nie ma najmniejszego problemu abym tym się zajoł

2. drugi temat to przebudowa strony REPEATER PMR CZESTOCHOWA myślałem o troszkę ładniejszej szacie graficznej i ogólnym przerobieniu strony + własnie dodatkowo skrypt z odczytem w/w temperatury

Proszę wypowiedzcie się w temacie co o tym sadzicie i czy taki dodatek był by nam przydatny.


Dziękuję za przeczytanie moich wypocin :))) i oczekuje na komentarze ;))


73!
 
 
 
Michał 
mikuss


Znak: Michał
Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 554
Skąd: Częstochowa-Północ
Wysłany: 2014-03-02, 00:13   

pomysł fajny i warty uwagi, problemem może być tylko miejsce w skrzynce gdzie mamy cały sprzęt, jest już tam bardzo ciasno i mało co wejdzie, ale jesli gabarytowo damy rade wcisnąć to jestem za, możesz w przyszłym tyg podjechać tutaj do nas i ocenisz sam jak to wygląda, szczegóły dogadamy na PW

co do strony www, jeśli masz chęć zrobić cos bardziej profesjonalnego to również masz nasze poparcie, to tez ustalimy już jak sie spotkamy

super ze jeszcze ktoś sie tym interesuje :)
 
 
Jacek 
Jacek

Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 288
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-03-02, 12:27   

Wszelkie pomysły - a tym bardziej ze ktoś daje pomysł i sam przy okazji chce go realizować jest mile widziane ,byle tylko nam miejsca w skrzynce starczyło he he jak to powiedział Michał
 
 
 
Adam Stradom 

Znak: Adam
Dołączył: 05 Lut 2014
Posty: 27
Skąd: Czestochowa-Zacisze
Wysłany: 2014-03-02, 14:57   

Dzięki wielkie za możliwości :))
W takim razie Michale będziemy w kontakcie umówimy się podskoczę zobaczymy ile tam jest miejsca czy da rade jakoś wepchnąć się gdzieś :P:) i będziemy działać pogoda jak malina można grzebać ;))

Co inni sadza o tym projekcie proszę wypowiedzcie się tez.
 
 
 
SQ9KFZ 
Administrator


Znak: SQ9KFZ
Lokator: JO90NU
Dołączył: 21 Sty 2010
Posty: 3209
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-03-03, 09:31   

Zawsze można dołożyć nowe zabawki, pytanie moje jest takie czy nie lepiej jest wtedy zamienić terminal na Raspberry Pi ? mniejsze urządzenie, bardziej wydajne i co najważniejsze działa na niej większość dystrybucji linuxa.

To tylko plan, nie mówię że tak musimy zrobić.
_________________
Nie znam się w temacie, więc się wypowiem!
Anal jest do dupy!
 
 
Adam Stradom 

Znak: Adam
Dołączył: 05 Lut 2014
Posty: 27
Skąd: Czestochowa-Zacisze
Wysłany: 2014-03-03, 16:58   

Mariuszu tez własnie tak myślałem żeby to zamienić na malinkę bo jak by nie patrzeć to w miejsce 1 terminala wciśniemy z 6 sztuk duża oszczędność miejsca. Pomyśle nad tym.
 
 
 
Jacek 
Jacek

Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 288
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-03-03, 22:21   

Musimy kiedy na jakimś spotkaniu forumowym obgadać pewne sprawy bo rasbery pi 159 zł kosztuje trochę dużo jak na 1 osobę moze będzie jakieś zainteresowanie wśród kolegów i może coś też dorzucą do tego projektu ,zresztą warto takie sprawy obgadać na spotkaniu przy piwku może nawet inne pomysły się narodzą ? np Adam też jako dobry elektronik naświetli nam inne możliwości które na tym można zrealizować i np kolegą się coś spodoba
 
 
 
Michał 
mikuss


Znak: Michał
Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 554
Skąd: Częstochowa-Północ
Wysłany: 2014-03-03, 22:58   

no to robimy spotkanie jak najszybciej, jesteśmy otwarci na propozycje i pomysły :)
 
 
Adam Stradom 

Znak: Adam
Dołączył: 05 Lut 2014
Posty: 27
Skąd: Czestochowa-Zacisze
Wysłany: 2014-03-04, 23:27   

Pasuje kwestia kiedy gdzie i o której jakieś propozycje?

odnośnie mojego pomysłu dla zainteresowanych troszkę informacji na ten temat i ukazania możliwości na magistrali 1-wire.

http://openrouter.info/in...tykuy&Itemid=61

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2278851.html
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Ładowanie strony... proszę czekać!
Theme phore v 0.2 created by Kisioł & Sklep internetowy modified by pietrex
Strona wygenerowana w 0,109 sekundy. Zapytań do SQL: 9