Jest kilka fajnych poprawek chyba najważniejszą jest funkcja "Smart Beacon" w skrócie:
Do tej pory przy ustawieniu częstotliwości wysyłania ramki co 1 min wysyłał bez względu na to czy stacja się poruszała czy stała, teraz ramki wysyłane są zależnie od prędkości poruszania się stacji (jak stoimy dłużej w korku ramki idą co ok 20 min) więc nie obciążamy sieci APRS.
I jeszcze jedna fajna funkcja to wysyła ramki przy zmianie kierunku przez co pozycja na mapie jest dokładna.
Sprawdzałem, po poprawkach wszystko dużo lepiej działa.
Jaki masz telefon bo widzę że wysyłałeś ramki radiowo? Przerobiłem kabel od zest słuchawkowego od wouxuna i też idą ale, tylko "pojedynczy raport" jak wciskam "rozpocznij śledzenie" nie idą ramki.
Nie wiem czy to wina telefonu.
xperia tipo. Też mi trochę zeszło zanim doszedłem co i jak najważniejsze to najnowsza wersja aprsdroid bo w starszych nie moglem ustawic.
No i wszystko po wewnetrzym gps w tel.
Dzisiaj robiłem delikatne testy:
Rano trasa Błeszno - Północ 90 % w autobusie, dotarły 2 ramki, jedna z przystanku na Błesznie, druga na Dekabrystów jakoś się przebiła.
Wieczorem z M1 na osiedle Północ potem do szpitala na PCK nie przebiła się żadna ramka !! moc w obu przypadkach 5W. Igate jest tak wysoko że nie ma szans przebić się z ręczniaka a jak się uda to właśnie 2 ramki na pół miasta.
Teraz już mniej więcej wiadomo czemu tyle vx-8 prawie nowych na allegro, wydajesz sporo ponad 2000 zł i za dwa dni zdajesz sobie sprawę że masz zajebistego ręczniaka z APRS tylko że nie przebijasz się do Igata a bateria trzyma 4 godz. (jeden kolega na Łosiu też mniej więcej w takich słowach to określił " jak masz bardzo za dużo pieniędzy i chcesz radio które teoretycznie ma APRS a czułość słabszą jak wouxun to Ci je sprzedam:) "
Zacznijmy od tego że częstochowski igate jest delikatnie głuchy od dawna, RHT z domu strzelał i zbierało. Mogło być też tak że masz przemodulowane lub za ciche ramki i Igate je słyszy ale najprościej mówiąc ma je gdzieś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum