Witam. Czy może ktoś posiada TK-890 z NAVCOMM? Jak się spisuje i czy warto go nabyć. W instrukcji mała moc to 0,5W, a na aukcji navcomm mała moc to 1W, jak jest w rzeczywistość?
Z góry dzięki za pomoc.
Tomek SQ9TVN posiada Navcomma chyba tego samego. To jest to samo co Wouxun, Baofeng i inne. Wszystkie różnią się obudową, a po za tym to mają wszystko prawie to samo. Trx naprawdę w porządku. wytrzymałe. Ale to pozwolenie...hmm.. trochę nie bardzo. Chyba że się ma tego parę sztuk i rozmawia w jakiejś np. firmie trasportowej czy budowlanej. Sieć radiowa NAVCOMM powstała w oparciu o pozwolenie radiowe wydane przez Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej i udostępnia dwa ogólnopolskie kanały radiowe: VHF – 157,9625 MHz i UHF – 448,6375 MHz do pracy z maksymalną mocą 5W i odstępem międzykanałowym 12,5kHz. Częstotliwość 157.9625 MHz, to po za pasmem amatorskim 2 m, a do rozmawiania na 70 cm w paśmie PMR zezwolenia nie trzeba.
Voltcraft 15A
President Harry III + President Colorado
Yaesu FT-90R+ Nagoya NH-776
Kup sobie Wouxuna, najlepiej prosto z Chin będzie taniej a z tym pozwoleniem daj sobie spokój, kiedyś nasłuchiwałem czy ktoś tam się w naszej okolicy odzywa i zero łączności, jak byłem w
Poznaniu to ze dwa razy słyszałem kolesi jak nadawali na tej częst navcommu ale, raczej nie mieli żadnego wykupionego pozwolenia, na jakimś forum czytałem że każdy olewa ich pozwolenia i i tak nadaje jak nie ma licencji na amatorskie.
To już więcej w PMR nawiążesz łączności niż na tych wykupionych częstotliwościach.
Samo radio ok,Tomek nie narzekał.Co do pozwolenia to sobie daruj to faktycznie bo po co jak nikt tam nie siedzi.W paśmie PMR jest papuga i tam sobie spokojnie pogadasz bez licencji.Tu http://www.409shop.com/ możesz sobie wybrać też coś ciekawego po niezłych cenach.Sam zamawiam od nich już trzeciego ręczniaka[jeden mój,reszta kolegą z pracy]i wszystko ok.Istnieje pewne małe ryzyko że zadziała pewna instytucja....wtedy cena wyjdzie zbliżona do tego co jest na allegro
_________________ Kenwood TM 701E+Masen GP140+SIRTEL SF 410 D
Quansheng TG-UV2
GRE PSR 225+dipol na 2m
Mam takiego i sprawuje się przyzwoicie. Low to 1 W. I bardzo dobry argument Konrada podtrzymany przez Piotrka - jak chcesz mieć do niczego nieprzydatną licencję gdzie NIC się nie dzieje to nas nie słuchaj !!!
Te radia to się raczej nie psują, znam tylko jedną osobę której się to udało:) Ale usterka i tak była zbyt kontrowersyjna żeby można było poddać ją procedurze gwarancji :)
Nic się nie bój jak coś to odsyłasz do 409shop i przeważnie wysyłają ci nowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum