Witam
Jakiś czas temu popełniłem dipola na 2m z braku możliwości zamontowania na balkonie AM-6000.
Materiały:
dwie miedziane rurki (fi=10mm) o długości 49cm
trójnik z PCV
2 skręcane opaski zaciskowe
klej poxipol
Otwory w trójniku musiałem lekko powiększyć bo się rurki nie mieściły, dodatkowo nałożyłem tam kleju poxipol żeby mieć pewność że nie obruszą i nie wypadną (zaraz na dole wieżowca, obok balkonów mam chodnik). Końcówki kabla pocynowałem i rurkę w miejscu łączenia z kablem lekko przejechałem pilnikiem, na takie coś nałożyłem skręcane opaski.
Z dipola mam kilka łączności z Babia Góra z raportem 59 gdzie leciałem z 5w.
_________________ Nie znam się w temacie, więc się wypowiem!
Anal jest do dupy!
też mam takiego xP ale jak mam tą AM-1300 od Zbyszka to dipol leży na strychu ;)
u mnie prócz kleju na łączeniu rurek z trójnikiem są jeszcze blachowkręty. a rurki są fi=2,5 cm. kabelek łączy się u mnie właśnie poprzez blachowkręty, bo na końcach kabla zalutowałam takie...hmm..oczka miedziane, każde idzie pod blachowkręt i przykręcone to jest. Generalnie to pierwsza myśl, to było lutowanie przewodu w środku rurki miedzianej. ale jakoś zaniechałam tego pomysłu. jeszcze myślę czym zaślepić rurki. ale chwilowo nic sensownego nieprzychodzi mi do głowy.
Voltcraft 15A
President Harry III + President Colorado
Yaesu FT-90R+ Nagoya NH-776
Witam mam zamiar zrobić wyżej wymienionego dipola na 2m i mam pytanie czy ma znaczenie miejsce przymocowania kabla do rurek , chodzi mi oto czy musi to być zaraz na początku rurki czy mogą być te kable zamocowane 5 cm dalej od początku rurek?
Witam. Planuję wykonać podobną konstrukcję i mam pytania:
1. Podstawowe, czy jest sens wykonywać taki dipol w moim przypadku, gdyż miałby być wystawiony przez okno na I piętrze w domu jednorodzinnym (dach odpada niestety). Czy będzie skuteczniejszy od ręcznej anteny (ok 37 cm) w Baofengu
2. Czy jest możliwość dobrania wymiarów dipola aby obejmowała szerszą część częstotliwości niż 144-146 np. w granicach ok 144 do 174 Mhz żeby posłuchać czegoś więcej ?
3. Czy taki dipol wymaga dostrojenia przy użyciu jakichś przyrządów np SWR miarki ?
Z góry dzięki za odpowiedzi, każda rada będzie cenna, pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum