FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Igate Częstochowa
Autor Wiadomość
SQ9KFZ 
Administrator


Znak: SQ9KFZ
Lokator: JO90NU
Dołączył: 21 Sty 2010
Posty: 3315
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-11-16, 09:47   

Kolejne szlify bramki aprsowej na 70cm:
- Zmiana radia na trochę inaczej zaprogramowane, model caly czas ten sam.
- Wymiana anteny z pałki radmorowskiej na MA-2000 (użyczonej od Jacka SQ9UU)
- Wymiana kabla na H155

Podziękowania za pomoc dla: Krzyśka SQ9MPK, Tomka SQ9EDM i Michała.

Przy okazji bramka została przetestowana czy będzie działać poprawnie bez internetu... i tu niespodzianka! działa! :mrgreen:
_________________
Nie znam się w temacie, więc się wypowiem!
Anal jest do dupy!
 
 
SQ9KT 
profesjonalny_amator


Znak: SQ9KT
Lokator: JO90MS
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 684
Skąd: Częstochowa Zacisze
Wysłany: 2020-11-16, 14:40   

Brawo Wy ;-)
_________________
_________________________________________
BAZA: Jezus FT-991A _ AM - 2000
Kenwood TH D-74 - Baofeng UV3+ - WT-350
Mobilek: FTM-400 & CRT 2000 _ ML-145
 
 
 
SQ9MDD 


Znak: SQ9MDD
Dołączył: 14 Sie 2022
Posty: 4
Skąd: europa,polska
Wysłany: 2022-08-14, 07:44   Cześć

Przejeżdżałem w piątek obwodnicą i albo ja mam coś uszkodzone albo DIGI na 2m nie działało. Coś się tam dzieje?
 
 
Krzysiek 

Znak: SQ9MPK
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 713
Skąd: ona biegnie?
Wysłany: 2022-08-15, 08:04   

APRS przechodzi ciężki czas, prawdopodobnie rozsypuje się system i mimo, że APRX działa to jest głuchy. Trzeba restartować system i ponownie wstaje. Jesteśmy na etapie planowania zupełnie innego rozwiązania. Przypuszczam, że wsadzimy tam projekt Mateusza ParaTNC lub stacje wx3in1. Chodzi o bezobsługowość i bezawaryjność. Chyba że masz jakiś inny pomysł to rozważymy coś innego.

MPK
 
 
SQ9MDD 


Znak: SQ9MDD
Dołączył: 14 Sie 2022
Posty: 4
Skąd: europa,polska
Wysłany: 2022-08-15, 17:07   

Cześć, dzieki za odpowiedź.
Szkoda że się sypie... Z takich bezobsługowych to ja mam kartę SD w trybie Read-Only. Śmiga już parę lat na kilku różnych instalacjach bezawaryjnie.
Jeśli chodzi o jakieś nowe rozwiązania to w sumie VPDIGI też dał by rade, a w czasach gdzie za raspi 3 trzeba dać 700zł (!?) to naprawde tania opcja.

https://sq8l.pzk.pl/index.php/vp-digi-tani-i-funkcjonalny-sterownik-digipeatera-aprs-wraz-z-modemem-kiss/
http://hamspirit.pl/SQ9MDD/?p=2333

Płytki do tego już są dostępne w merkarze w katowicach.
 
 
Krzysiek 

Znak: SQ9MPK
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 713
Skąd: ona biegnie?
Wysłany: 2022-08-16, 06:45   

Z tego co pamiętam tam jest read only bo to Ty konfigurowałeś nam akurat. Narazie robimy ile można żeby działało jakoś ale na pewno będzie wymiana sprzętu na coś co nie wymaga kart pamięci i obsługi innej niż wydmuchanie kurzu. Bo to nie pierwsza i nie ostatnia karta która tam umiera. Dzięki za podpowiedź, zobaczymy co wyjdzie.
 
 
SQ9MDD 


Znak: SQ9MDD
Dołączył: 14 Sie 2022
Posty: 4
Skąd: europa,polska
Wysłany: 2022-08-16, 07:54   

Jutro będę wracał z Dąbrowy Górniczej do Warszawy, tylko nie wiem jeszcze o której godzinie dokładnie. Mam płytki ze sobą, mogę wam dać ze dwie sztuki do budowy tych digi.
Tylko ktoś by mnie musiał upolować po trasie bo będę z przyczepą kampingową to trochę się nie nadaje na kluczenie po mieście.
 
 
Krzysiek 

Znak: SQ9MPK
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 713
Skąd: ona biegnie?
Wysłany: 2022-08-16, 11:50   

Do mnie chyba kontakt masz tylko ja pod miastem pracuje. Ewentualnie do Mariusza może będzie miał czas. Obecnie tam są dwa modemy Tomka UOB z czego jeden się no stop wiesza i nic mu nie zrobisz. Może te by sobie tam poradziły.
 
 
SQ9MDD 


Znak: SQ9MDD
Dołączył: 14 Sie 2022
Posty: 4
Skąd: europa,polska
Wysłany: 2022-08-18, 17:11   

Z Mariuszem sie złapaliśmy na parkingu koło stacji. Płytki przekazałem więc teraz tylko złożyć wgrać soft i testować. Jako że to jest DIGI to może pracować nawet bez maliny.
Albo i z maliną będzie wtedy robił za modem TNC.
Miłej zabawy.
 
 
Krzysiek 

Znak: SQ9MPK
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 713
Skąd: ona biegnie?
Wysłany: 2022-08-27, 14:12   

Dzięki Rysiek za płytki. Oczywiście poskładałem do kupy, potestowałem u siebie i już zamontowane na miejsce. Zobaczymy jak to się spisze u nas w tym zgiełku wszystkiego. Konfiguracja jest z poprzedniego zestawu także wszystko chodzi jak należy.
 
 
SQ9KFZ 
Administrator


Znak: SQ9KFZ
Lokator: JO90NU
Dołączył: 21 Sty 2010
Posty: 3315
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2022-08-27, 22:06   

Podziękowania tez dla Marcina myu za zarąbiscie oekranowane pudełko na modemy.
_________________
Nie znam się w temacie, więc się wypowiem!
Anal jest do dupy!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Ładowanie strony... proszę czekać!
Theme phore v 0.2 created by Kisioł & Sklep internetowy modified by pietrex
Strona wygenerowana w 0,115 sekundy. Zapytań do SQL: 9