Fider był sztywny, zmieniłem na rg174 z wtykiem sma pod uv-5r:
Dzięki temu zabiegowi stał się dużo wygodniejszy, rg174 dobrej jakości, a przy długości 1m nie będzie różnicy a nawet powinno być lepiej od fabrycznego rg58 (odpowiednie złącze sma)
Dodatkowo wrzuciłem do środka mały układ wzmocnienia za 20zł (nie wymagający dodatkowego zasilania).
Teraz mam wygodne podczas /p, dobrą modulacje, podobno 2x mocniej niż fabrycznie i niezłe audio.
Niestety gość już nie chce wysyłać do PL, nie wiem dlaczego...
Ja zawsze ładuję na wyłączonym radiotelefonie. Miałem przypadek że dioda w podstawie ładowarki świeciła na czerwono non stop mimo ładowania całą noc, pomogło poruszanie baterią i stykami :)
_________________ 73 de SQ9MYU es cu
Kenwood TS570D + Comet CHA250 home made
RBM-1
Radmor 3025 (4m)
Radmor 3035 (2m) + Diamond X510
Radmor 3055 (70cm) + Diamond X510
Taurus 80m, Kacper 80m, SP5WW...
http://www.qrz.com/db/sq9myu
A ja tak z innej strony chciałbym podejść do tego radia...
Mam pytanie jak ono się sprawuje przy podłączeniu do anteny bazowej np. Lafayette MA-1500?
Czy nie daje znać o sobie na przykład niewystarczająca selektywność tzn. czy nie słychać na raz rozmów z kilku sąsiadujących częstotliwości?
Pytam bo mam takie doświadczenie z dawnych lat na CB kiedy podłączyłem do anteny na dachu Alana 38. To był dramat bo słychać było chyba z 3 sąsiednich kanałów... Ale wtedy był mega tłok na pasmie...
Obecnie na pasmach 2m i 70 cm chyba nie ma takiego natłoku, żeby w miarę komfortowo posłuchać?
Co myślicie szanowni koledzy i koleżanki?
A może jeśli nikt nie robił takich doświadczeń to dałoby się gdzieś takiego UV-5R podpiąć na chwilę do instalacji i zobaczyć jak to jest?
Od kilku lat używam głównie do słuchania PMR, przemienników na 70cm , służb. Podpiety pod antene kierunkową ATK 10 i/lub antene do CB Boomerang i nigdy nie miałem takich problemów o jakie pytasz. Jesli szłyszałes kogos na kilku kanałach mógł tez byc niedaleko Ciebie lub nadawac z dużej mocy .
[i][i][quote="Lukasz"]Od kilku lat używam głównie do słuchania PMR, przemienników na 70cm , służb. Podpiety pod antene kierunkową ATK 10 i/lub antene do CB Boomerang i nigdy nie miałem takich problemów o jakie pytasz.[/i][/i]
Dzięki za odzew.
Rozumiem... Czyli jak to mówią "gra jest warta świeczki"...
A powiedz mi jeszcze jak masz podłączony kabel? Na kablu masz bezpośrednio żeńskie SMA czy inny wtyk i przejściówkę? Bo o ile się nie mylę to gdy zastosuje gniazdo żeńskie SMA to aby go wkręcić będzie trzeba obracać całym radiem aby go zamocować tak?
A np stosując wtyk UC-1 i przejściówkę uniknę tej gimnastyki ale będą większe straty... Nie wiem co lepsze w takiej sytuacji...
Pozdrawiam
Ja mam przejsciowke na UC 1 , moge bez problemu podłączyc to radio pod wszystkie anteny bez problemu . Jak widze po zdjeciach w necie to z tym wtykiem sma trzeba by własnie radiem obracac .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum