Witam wszystkich krótkofalowców Częstochowy i okolic!
Nazywam się Artur i pochodzę z okolic Radomska. Po studiach w Częstochowie zostałem już w tym mieście. Znak otrzymałem niespełna miesiąc temu. Obecnie jestem w posiadaniu Baofenga UV-5R z anteną Nagoya-771. Zaczynałem od nasłuchu przez SDR-USB Realteka. Z czasem dorobiłem się anteny Discone (zainstalowana w domu rodzinnym). Moja częstochowska lokalizacja w śródmieściu wśród gęsto zurbanizowanej przestrzeni sprawia, że mam problemy z odbiorem nawet rozgłośni radiowych. Bramkę FRN ledwo odbieram i nie dolatuję. Ale bardzo dobrze słyszę w weekendy głównie kolegę SQ9KFZ Instalacja zewnętrznej anteny jest dla mnie problematyczna - wynajmuję mieszkanie. I tak w takiej "dziurze propagacyjnej" małymi krokami poznaję krótkofalarstwo głównie VHF i UHF
vy 73!
Dzięki wszystkim za przywitanie Przemienniki częstochowskie udaje mi się wszystkie otworzyć z mieszkania na 1 W, więc chyba tylko tak będę mógł się szerzej komunikować. Tylko nie wiem z jakim raportem docieram... Czasem jak słuchałem Wasze rozmowy na 145,500 to nie odbierałem wszystkich rozmówców. Ale...
Od tygodnia po pokoju przemieszcza mi się (przemieszcza bo nie mam do czego przykręcić i kładę na stole, parapecie, łóżku itd.) Yaga 2 m + 70 cm. Zysk jest odczuwalny. Jak uda mi się namierzyć kierunek kogoś z Was to spróbuję się odezwać przez tą antenę. Miejcie wyrozumiałość dla mojej operatorki - nie mam żadnej praktyki
Chętnie też poznam całą ekipę na jakimś spotkaniu. Będę śledził tematy temu przeznaczone i jak będę tylko mógł to przyjdę.
vy 73!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum