Witam chciałem zakupić antenę lecz jak to bywa na święta kasa się rozeszła na prezenty niestety nie dla mnie . Coś jednak jeszcze zostało więc aby kaska się nie rozeszła na darmo postanowiłem zakupić antenę .
Jak nie którym wiadomo mieszkam w dzielnicy położonej w dołku na około jest wszystko wyżej lecz nie ja , nadmienię blok 4 piętrowy . Pomyślałem o antenie którą kiedyś zaproponował Jacek SQ9UUU a mianowicie chodzi o http://avantiradio.pl/w3d...-antena-kf.html .
Proszę o jakieś możliwie racjonalne rozwiązania dla mojego położenia. Aby zakup tej anteny lub innej nie był chybionym zakupem.
_________________ President Johnny III , Intek HR-5500 zasilacz PIHERNZ PC-35
Antenka: baza- lemm AT-107 super 16 , mobil 5/8 ?
Baofeng UV-82 + nagoja NA 771 + Diamond X-200N
Elektronika to jest trudna dziedzina jej nie trzeba się uczyć ja trzeba zrozumieć.
Krótkofalarstwo to jest trudna dziedzina jej nie trzeba się uczyć ja trzeba zrozumieć.
Dzięki za strone kolegi może skorzystam , bardziej chodzi mnie o to czy taka antena ze względu położenia geograficznego będzie lepsza lub gorsza od innych chodziło by też o większy zakres pracy anteny. :)
W3DZZ od BKSA sobie daruj, ma dziadowskie trapy i się nie stroi za bardzo. Ja u siebie (też 4 piętro) powiesiłem long wire ale nisko nad dachem 2,5 m i lipa była, swr masakra, jednak musi w wolnej przestrzeni wisieć, na wsi na polu dobrze chodziła:)
Jest jeszcze FD4, nie miałem ale tą od BKSA sobie raczej chwalą.
Chcę zbudować bazę na pasmo 11m (w przyszłości pasma KF) . Nie chcę zbyt oszczędzać na cenie anteny wszystko w miarę rozsądku , kilkakrotnie już kupowałem kilka anten i zakup nie trafiony i wiem z doświadczenia że oszczędny płaci dwa razy. Wobec tego zdecyduje się na wasze doświadczenie gdyż moje jest zbyt małe aby wybrać coś w miarę dobrego i pozwoli mi na zadowalający zakup.
Antena dipolowa KF typu FD-4 FRITZEL FR-1642 zachęcająco to wygladą w opisie ale nie za bardzo miałbym jak ją rozwiesić maszt od anteny azardowej niema wysokości 12m i raczej na takie rozwieszenie anteny administracja sobie nie pozwoliła by ,ponieważ blok stoi przy ulicy a to by ładnie dla nich nie wyglądało więc pomyślałem o rozwiązaniu mało widocznym ale nie powiedziane że nad tym jeszcze zastanowię się.Antenę którą mam obecnie lem 107 będę musiał zdjąć bo to przeszkadza w wyglądzie bloku mam czas do momentu jak ocieplą i pomalują blok czyli gdzieś do czerwca morze września.
Znak: Michał
Wysłany: 2014-01-06, 00:54
jak będą chcieli to nie zezwolą, znajda milion rożnych przyczyn i cała armia prawników z PZK nie pomoże, tak wiec trzeba wtedy liczyć tylko na ich dobre chęci, spółdzielnie to spółdzielnie, wiem cos na ten temat i wydawanie jakichkolwiek pozwoleń, taka prawda
Znak: Paweł
Wysłany: 2014-01-07, 21:26
Jeżeli CB to widzę dwa/trzy wyjścia:
-Antena dipolowa - stricte na CB - tzw BAZOOKA - mała, do kupienia na allegro za nieduże pieniążki
-Antena pionowa skracana elektrycznie - Boomerang - niewysoka, również do kupienia za nie tak straszne kwoty
-Antena pionowa 'pełnowymiarowa' czyli 5/8 fali na CB - posiadam nówkę, chętnie odsprzedam za nieduże pieniążki
Jeżeli bierzemy pod uwagę KF, no to temat rzeka - zależnie czy jest możliwość postawienia piona/elki/etc, czy tylko druty poziomo...
Pozdrówki
_________________ Szukasz radia, anteny, fidera, skanera, czegokolwiek związanego z naszym hobby, nowego lub używanego ? Napisz :)
A więc CB lem 107 stoi ale ze względu na to że położenie dzielnicy najniższe w Częstochowie pomyślałem o antenie poziomej i na przyszłość również biorę pod uwagę KF.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum