Wysłany: 2018-04-23, 07:16 BAOFENG BF-T1 MODYFIKACJA POZIOMU AUDIO
Dzień dobry
Po otrzymaniu BF-T1 z komórki zaopatrzeniowej (Mariusz SQ9KFZ dziękuję) przystąpiłem do prób terenowo-mieszkaniowych. Zauważyłem zbyt duży poziom głośności nawet przy ustawieniu tylko jednej beleczki na displeju. Było na tyle głośno ze to najniższe ustawienie już powodowało słyszalne zniekształcenia w głośniku. Za głośno.
To zjawisko wywołuje wrażenie że każdy korespondent i przemiennik ryczy za głośno!
W sieci znalazłem kilka propozycji przeróbek i wybrałem tą:
- Odkręcamy zaczep na pasek i dwie czarne drobniutkie śrubki trzymające klapkę
- Odkręcamy 4 śrubki jasne trzymające radio w obudowie
- Wyjmujemy delikatnie obydwie gumki ochronne i staramy się ich nie zgubić
- Wyskrobujemy właściwe radio z obudowy najlepiej zacząć od podstawy (dołu)
- Odwracamy właściwe radio i uważamy żeby nie urwać śmiesznych kabelków od głośniczka
- Odkręcamy 4 małe srebrne śrubki i rozdzielamy radio właściwe
- Lokalizujemy scalaczek z fotografii i lutujemy na jego nóżki rezystor
Rezystor wybieramy z zakresu 15-47kΩ - zasada jest taka ze im mniejsza rezystancja tym bardziej zmniejszamy poziom głośności. Ja dałem 22kΩ i dla mnie jest dobrze. Ta modyfikacja nie zmniejsza niestety poziomu beep'a i komunikatów głosowych. No cóż... dobre i to.
Po przylutowaniu rezystora składamy radio nie zapominając cholernych gumek.
Reszta na zdjęciach.
Dziękuję, do usłyszenia, łączność jak zwykle na ¾.
_________________ Piotr
Hamradio4.0 - Resistance is futile.
Hamradio4.0 - Opór jest bezzasadny.
Ja poszedłem w smd (czyt. sak maj dik) gdyż do takich mam dostęp. Modyfikacja działa. Lutowane rrozgrzanym do czerwoności gwoździem i cyną do rynien z dodatkiem kwasu solnego.
_________________ 73 de SQ9MYU es cu
Kenwood TS570D + Comet CHA250 home made
RBM-1
Radmor 3025 (4m)
Radmor 3035 (2m) + Diamond X510
Radmor 3055 (70cm) + Diamond X510
Taurus 80m, Kacper 80m, SP5WW...
http://www.qrz.com/db/sq9myu
Od razu można poznać że lutował mistrz. Widać charakterystyczne osmalenia w pobliżu rezystora SMD. Takie same osmalenia dane mi było oglądać wokół panewek prętów moderatorów kadmowych w naszym nieodżałowanym reaktorze atomowym Maria w Świerku p.Warszawą.
_________________ Piotr
Hamradio4.0 - Resistance is futile.
Hamradio4.0 - Opór jest bezzasadny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum