WItam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam na imię Tomasz.
Swoją przygodę z łącznością radiową rozpocząłem w latach 90 z alanem 18 i anteną mobilną Santiago 1200 z blachą jako "dach mobila" na dachu 4-piętrowego bloku przy ulicy Sosnowej-ehh to były czasy . Po wielu latach przerwy postanowiłem zakupić zestaw do mobila z uwagi na to , że ostatnio często jeżdzę po polsce i tak tknęło mnie aby zrobić bazę , tak też się stało i niedawno postawiłem na 3 metrowym maszcie sirio 2016 na dachu mojego domu , czyli łącznie około 15 metrów nad ziemią, do tego na razie president Grant II z mobila (możliwość odblokowania do wersji export) kabel RG213 w drodze mikrofon Densei 2018Turbo, napędza to wszystko zasilacz stabilizowany polskiej produkcji ZS10. Tyle w temacie sprzetu. Mam nadzieję rozwinąć swoje zainteresowania łącznością z przed lat może jako krótkofalowiec z licencją na nadawanie ...
W załączeniu zdjęcie anteny i radia.
Cześć.
Zgadzam się z Piotrem. Zrób jak najszybciej licencję bo obecnie na CB zrazisz się tylko do radia.
Jest tylko parę osób które sporadycznie pojawiają się na tym paśmie.
To co teraz dzieje się na 19 to jest jakaś masakra zero szacunku o braku kultury już nie wspomnę.Gdzie znajdę materiały do przygotowania się do egzaminu najlepiej w formie książki . Od czego zacząć Krok po kroku .
Tak już znalazłem . Muszę poszukać jakiejś książki na ten temat jakieś podstawy krótkofalowca itd itp . Jeszcze pytanie czy wystarczy przystąpić do egzaminu z wiedzą teoretyczną w głowie czy konieczne jest wcześniejsze nasłuchiwanie z potwierdzeniem wykonania nasłuchu czy jak to się ma ?
Super . Powiem WAM a raczej napiszę , że pierwszy raz zdarzyło mi się zadać banalne pytania na które z cierpliwością do małego dziecka odpowiadaliście bez sarkazmów i grzmienia w moją stronę a z doświadczenia na innych forach wyglądało to zupełnie inaczej.Dziękuję bardzo za wyrozumiałość koledzy.
I teraz jaki sprzęt do nasłuchu czy kupić od razu coś przyszłościowego żeby nie bawić się w zmiany po uzyskaniu licencji .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum