Chciałbym zapytać Was czy jesteście chętni na zrobienie jakiegoś odbiornika sond w Częstochowie gdzieś wysoko. Rozpoczęliśmy próby dekodowania sond z miejsca gdzie jest APRS ale niestety jest tam coś nie tak (zakłócenia, głucha antena, albo jeszcze co innego) i sondy nie są nawet odbierane. Teraz próby są u Krzyśka SQ9MPK.
To co jest potrzebne to:
- miejsce (Mariusz coś chyba ma do zaproponowania)
- Internet, żeby gdzieś te sondy wrzucać
- Raspberry Pi najlepiej 3 (mogę oddać swoje)
- antena z mojego małego doświadczenia sprawdzi się nawet X200, anteny typu QFH nie są dobre, ponieważ sondy spadają i interesuje nas jak najniższa pozycja zdekodowana. Oczywiście najlepiej Yagi ale nikt nie będzie tego sterować :)
- SDR RTL, najlepiej V3 - też mogę dostarczyć.
Pi3 B z sdrem na czipie 820T i z anteną x510 działa, nawet mnie widać jako odbiornik. Zestaw testowy mogę na próby dać na obiekt celem sprawdzenia czy problem będzie w dalszym ciągu występował.
z moich ostatnich testów wynika,że prosta antenka typu J na pasmo 403Mhz spisuje się
doskonale przy dekodowaniu sond meteo...
kalkulator do obliczania wymiarów jest na stronie :
kalkulator
Taką antenkę da się wykonać niemal na poczekaniu...
Fotka:
_________________ To miejsce czeka na Twoją reklamę.. ;)
dzisiaj robiłem małe testy podczas nasłuchu popołudniowego balonu z Wrocławia
do nasłuchu użyłem antenki na magnesiku z kawałka drutu o dł. 1/4 fali na 403Mhz przyklejonej na dachu samochodu. Udało mi się dekodować opadającą sondę do wysokości 1484m z odległości 83km..
fotki:
Ojej, przepraszam za te pomyłkę. Chodziło mi oczywiście o Piotrkową stację :)
Ten eksperyment z kawałkiem drutu zestrojonym na 403 MHz też ciekawy, choć ten bardzo cienki kabel (to chyba RG174) już dość mocno tłumi na tych częstotliwościach.
Kłopotem przy dekodowaniu sond jest to,że na QRG 403MHz nadają sondy z Wrocławia , Łeby i Budapesztu. Często się zdarza że, zakłócają się wzajemnie... dzisiaj właśnie sonda z Budapesztu skutecznie zagłuszała tę z Wrocławia i to z odległości prawie 500km...
fotka:
Dlatemu antena kierunkowa byłaby najlepsza. Tu znowu przydałoby się jakieś oprogramowanie, żeby automatycznie cały czas pozycjonowało antenę na balon, a takiego raczej nie ma.
W SPA Wrocław z tego co kojarzę mają jednak antenę dookólną i chyba też im to przeszkadza, bo w grudniu zdarzały się sondy nadające na 403,500 (R1240214) albo 403,510 (R1230917).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum