FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przeróbka Radmora 3371/1 ku 13V z załączaniem rezerwy
Autor Wiadomość
SQ9UDT 

Znak: SQ9UDT
Dołączył: 04 Wrz 2015
Posty: 44
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2017-11-12, 21:54   Przeróbka Radmora 3371/1 ku 13V z załączaniem rezerwy

Witam,
Otrzymawszy 3371/1 (TNX MYU) dający piękne 24V na wyjściu a przydałoby się zrobić ze 13V. Można bawić się z oryginalnym układem albo dać 350 z KD502 i jest pięknie - co też się stało. Ze starego zasilacza zostało chassis, trafo TS80, diody prostownicze plus dławik DFZ4. Filtr pozostał układowy, jedynie wymienione elektrolity na współczesne. Dodałem od siebie do obudowy układ automatycznie przełączający zasilanie ze stabilizatora na akumulator przy zaniku napięcia sieci oraz układ odcinania i ładowania akumulatora, gdy zasilacz jest włączony. Przełączanie z wykorzystaniem 3 przekaźników zwierno - rozwiernych. Ładowanie stałym prądem konserwacji ok 300mA dla akumulatora 4,2Ah. Na przednim panelu 3 diody, zielona od zasilania rezerwowego, żółta jako kontrol ładowania i czerwona od zasilania sieciowego.
Działa jak natura chciała, 3A lekko przy pełnej mocy moich TRXów a wygląd poniżej. Grzać się nie grzeje aż tak mocno, próby łączności niebawem.
Schemat i płytki mogę zamieścić jeśli ktoś będzie chciał chociaż nie ma w tym rewelacji :-D
_________________
Michał
 
 
SQ9KFZ 
Administrator


Znak: SQ9KFZ
Lokator: JO90NU
Dołączył: 21 Sty 2010
Posty: 3093
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2017-11-12, 23:08   

Ten porządek w środku mnie rozwala... normalnie jak na sali operacyjnej :mrgreen:
_________________
Nie znam się w temacie, więc się wypowiem!
Anal jest do dupy!
 
 
SP9TTG 
Barba crescit, caput nescit


Znak: SP9TTG
Lokator: JO90NT
Dołączył: 05 Lis 2015
Posty: 160
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2017-11-13, 06:22   

Nie kłamię.
_________________
Piotr

Hamradio4.0 - Resistance is futile.
Hamradio4.0 - Opór jest bezzasadny.
 
 
Marcin K. 
VY 73 es cu


Znak: SQ9MYU
Lokator: JO90ms
Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 212
Skąd: Dźbów

Wysłany: 2017-11-13, 09:18   

No i ładno! Gratuluję! Jakie napiecie z trafa wychodzi? No i amperomierz wzorowy :-)
_________________
73 de SQ9MYU es cu
Kenwood TS570D + Comet CHA250 home made
RBM-1 ;-)
Radmor 3025 (4m)
Radmor 3035 (2m) + Diamond X510
Radmor 3055 (70cm) + Diamond X510
Taurus 80m, Kacper 80m, SP5WW...
http://www.qrz.com/db/sq9myu
 
 
 
Krzysiek 


Znak: SF 359-10
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 655
Skąd: WX014

Wysłany: 2017-11-13, 16:14   

A tera zrób mnie takie ale 20A minimum. Z kontrolerem ładowania, rozładowania i diodami w trzech kolorach. Płace jak za prezydenta jak będzie automatycznie przełączał na rezerwowe !
_________________
http://www.qrz.com/db/SQ9MPK

Nabyłem drogą kupna.

Schemat tworzony w zaawansowanym środowisku CAD dla elektryków - Paint.

Zapoznałem się z Twoją opinią i doszedłem do wniosku, że niespecjalnie mnie ona obchodzi.
 
 
SQ9UDT 

Znak: SQ9UDT
Dołączył: 04 Wrz 2015
Posty: 44
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2017-11-13, 22:14   

Mariusz - sala operacyjna w szpitalu polowym chyba hah
Piotr - tynd jest, jeno ni ma czasu się nauczyć obsługi
Marcin - trafok ma dwa uzwojenia wtórne, w tym jedno dzielone. 1: 18V 2: 18V z odczepem na 15V. Oba po 2A. Równolegle ze 3,5A powinien wypluć bez spadków.
Krzysztof - sprawa jest prosta, bierzesz 2 przekaźniki mocy findera np, typu DPDT i wspólne pierwszego podłączasz do + i - odbioru, αstyki NO do zasilacza sieciowego, NC na styki NC drugiego przekaziora. NO drugiego do ładowarki a wspólne do zacisków akumulatora. Jeśli robisz swoją ładowarkęto bierzesz przekaziory na 12V, mostek z małymi kondensatorami na wyjściu i do zacisków cewek. Wykorzystałbym normalny zasiłek i uwentualnie wszystko wrzucił do jednej obudowy.
Zawsze można wziąć przekaźniki na 230V i włączyć równolegle do zasilacza głównego po wyłączniku. Proste i nie ma że nie działa. Oczywiście jeśli pasuje Ci czas przełączania na poziomie circa 10ms. Co do ładowarki to zależy, jaki aku naturalnie. Jak chcesz stosować większe pojemności to tylko jakieś samochodowe mikroprocesory odłączające się po naładowaniu i będzie śmigać. Tyle że bez 3 diodek hah. Jak tak do 10Ah to można powielić rozwiązanie z avt,
bo tam w oryginale 317 może uciągnąć maksymalnie do 1,5A.
_________________
Michał
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Ładowanie strony... proszę czekać!
Theme phore v 0.2 created by Kisioł & Sklep internetowy modified by pietrex

Strona wygenerowana w 0,063 sekundy. Zapytań do SQL: 10