FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Schemat okablowania do podłączenia radia z komputerem
Autor Wiadomość
SQ9RHT 
Administrator


Znak: Konrad
Lokator: JO90MV
Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 234
Skąd: Biała
Wysłany: 2010-02-02, 18:12   Schemat okablowania do podłączenia radia z komputerem

Schemat prostego okablowania do podłączenia radia z komputerem koszt wykonania ok 30 -35 zł mając taki kabelek można nadawać np na SSTV , PSK31, RTTY ,Packet Radio,nadawać telegrafie z komputera i odbierać nie znając telegrafi ( CW ),zrobić przemiennik na CB ,PMR (simplex repeater ) itd na początek proponuję uruchomić sam odbiór emisji cyfrowych a do tego potrzebne nam wtyk typu Jack stereo 3.5 mm do podłączenia sie do karty dzwiękowej w komputerze , wtyk Jack mono 3.5mm do podłączenia sie w gniazdo dodatkowego głośnika (to z tyłu radiotelefonu ) kondensator ok 10 mikroF i kabel ekranowany do mcz ( mikrofonowy )tyle metrów ile trzeba żeby podłączyć radio do komputera, koszt części do samego odbioru to ok 8 zł a teraz mając to zlutowane możemy poodbierać emisje cyfrowe np telegrafia CW , PSK31 27.500 mhz , SSTV 27.700mhz oczywiście potrzebna nam propagacja lub zrobić przemiennik ( simplex repeater ) na CB .Następny krok to uruchomić ( zlutować )się na nadawaniu cyfrowym i nie czekając na propagacje lokalnie potrenować z kolegami i koleżankami na CB ( jak by nie patrzeć cały świat zmierza w kierunku cyfryzacji ) tak że i my nie pozostajmy w tyle . Miłego nadawania
 
 
 
Jacek 
Jacek

Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 254
Skąd: Częstochowa

Wysłany: 2011-11-08, 16:58   

W zasadzie kondensatory 10 mikrofarad wystarczają jako separacja ale jeszcze lepszą separacje i to bez obcinania charakterystyki przenoszenia czyli ładnie przenoszą w całym paśmie fonicznym od 200 hz -4000hz miniaturowe transformatorki liniowe mcz typ CIRTCHLEY 9000 http://rcs-elektronik.kqs...-critchley-9000 KOMUNIKACYJNY TRANSFORMATOR LINIOWY
Transformator liniowy do odizolowania i dopasowania
impedancji urządzeń telekomunikacyjnych

Imped. pierw./wtórna: 600 Ω/600 Ω
Wytrzym. izol., rms: 3000 V
Rezyst. pierw./wt.: 70,4Ω/70,4Ω
Straty dB: 1,5 (2 kHz)
Pasmo Hz: 200–4000 (±0,4 dB)
transformatorek taki kosztuje 5 zł i widziałem je zastosowane w profesjonalnych modemach do emisji cyfrowych które sporo kosztują 150 -200 zł a samemu można to zmontować tak samo porządnie za 35 -40 zł i mamy okablowanie do wszystkich emisji cyfrowych na lata bo to się raczej nie psuje .
 
 
 
Jacek 
Jacek

Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 254
Skąd: Częstochowa

Wysłany: 2011-11-22, 19:38   

tutaj kolega Rysiu SQ9MDD ładnie wykonał płytkę do emisji cyfrowych z separacją mcz na transformatorkach Critchley 9000 i załączanie PTT na transoptorze i dwie diody led czerwona sygnalizuje nadawanie zielona odbiór do tego dwa potencjometry do wyregulowania sygnałów mcz ( chodz wystarcza wyregulowanie mcz w nastawach w karcie muzycznej i gałką od głośności w radiu ) ale przyznaje że wszystko jest zrobione jak należy jest wszystko co powinno być a przy tym bez zbędnych "wodotrysków " http://echolink.pl/forum/...p?thread_id=156 W ostatnim czasie wykonałem taki modem z pełną separacją galwaniczną całkowity koszt wykonania to ok 35 zł 2 transformatorki 5 zł 1 szt czyli 10 zł płytka gotowa wytrawiona i powiercona , płytki wykonał mi zakład http://www.fabrykapcb.pl/ lub ten sam zakład ale pod tym linkiem http://www.plytki.margol.com.pl/ w cenie 6 zł szt transoptor 2,50 zł dwa potencjometry montażowe 4.7 Kohm po 1 zł dwie diody led dwa oporniki dwie wtyczki jack stereo 3.5 mm jeden jack 3.5 mm mono 3 m kabla mcz w ekranie wtyczka do radia u mnie do Yaesu FT-897 mini din 6 pin i wtyczka DB-9 do kompa do RS -232 i to wszystko a tu kilka zdjęć nowego modemu http://pokazywarka.pl/pri853/ gotowe modemy chodzą gdzieś po 150 zł ale uważam że modem jest tak przejrzysty i prosty w wykonaniu że każdy sobie z nim poradzi , zobaczcie z po resztą zdjęcia
Ostatnio zmieniony przez Jacek 2012-03-15, 16:15, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Lukasz 

Znak: Lukasz
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 126
Skąd: Myszkow Światowit
Wysłany: 2011-11-22, 20:02   

Da sie podlaczyc radio do komputera przez usb zamiast przez ten port ?
_________________
Mobil : Uniden 520 / President Jackson I z k-po NM 532 + Sirio ML 145 / President Texas w dziurce

Baza : K-PO DX 5000 z CB-MASTER NM 500 V + Sirio Boomerang 27 A

Baofeng UV-5R + ATK 10
 
 
 
Krzysiek 


Znak: SF 359-10
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 649
Skąd: WX014

Wysłany: 2011-11-22, 22:17   

Przejściówka usb>db9 ale nie gwarantuje że to będzie działać w ten sposób
_________________
http://www.qrz.com/db/SQ9MPK

Nabyłem drogą kupna.

Schemat tworzony w zaawansowanym środowisku CAD dla elektryków - Paint.

Zapoznałem się z Twoją opinią i doszedłem do wniosku, że niespecjalnie mnie ona obchodzi.
 
 
Robert 

Dołączył: 01 Paź 2011
Posty: 391
Skąd: z nikąd...
Wysłany: 2012-09-10, 18:19   

Wrzucam dwa schematy pod Yaesu

Będę niestety musiał przerobić płytkę. FT-840 nie posiada IN na tyle - tylko w gnieździe mikrofonowym :-/
 
 
Robert 

Dołączył: 01 Paź 2011
Posty: 391
Skąd: z nikąd...
Wysłany: 2012-09-25, 16:04   

modem gotowy!

http://www.youtube.com/watch?v=19kuccnIO3A
 
 
damso 


Znak: SQ9RHX
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 181
Skąd: JO90LS
Wysłany: 2013-02-16, 19:03   

Potrzebowałem, więc zrobiłem i swój interfejs.

Zastosowałem układ FT232 aby można było podłączyć zamiast do COM to do USB.
Prosty konwerter USB-RS232 + płytka interfejsu.

W dalszej perspektywie wszystko na jednej płytce + może karta dźwiękowa.
 
 
 
Marcin K. 
VY 73 es cu


Znak: SQ9MYU
Lokator: JO90ms
Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 206
Skąd: Dźbów
Wysłany: 2015-10-05, 09:06   

Cześć. Mój modem jest trochę prostszy. Nie zawiera PRek bo wyregulowanie poziomu sygnałów we/wy realizuje się przecież z poziomu radiostacji i komputera. W moim IC751a wszystkie potrzebne sygnały czyli we. mikrofonowe, wy. audio i ptt zawiera się w gnieździe mikrofonowym co bardzo ułatwia prowadzenie wszelakich kabli. Dioda led tylko jedna od sygnalizacji ptt. Układ jest z transoptorem 4N25, bez dodatkowego tranzystora bo jego złącze E/C jest wystarczające do załączania ptt nadajnika. Transformatorki o przekładni prawie 1:1 (w moim wypadku 20/26 omy) otrzymałem w prezencie od jednego kolegi na innym forum tematycznym są zupełnie wystarczające. Nie potrzeba ,,wypasionych'' trafek bo szerokość pasma jakie potrzebują emisje cyfrowe jest dość wąska. Można zastosować miniaturowe trafka wylutowane z jakichś starych modemów, kart telefonicznych itepe. Ważne by miały przekładnię mniej więcej 1 do 1.
A tu zdjęcie ,,modemu'' jeszcze bez obudowy i przykładowy odebrany sygnał programem MixW2.
_________________
73 de SQ9MYU es cu
Kenwood TS570D + Comet CHA250 home made
RBM-1 ;-)
Radmor 3025 (4m)
Radmor 3035 (2m) + Diamond X510
Radmor 3055 (70cm) + Diamond X510
Taurus 80m, Kacper 80m, SP5WW...
Baofeng UV5R
http://www.qrz.com/db/sq9myu
 
 
 
Marcin K. 
VY 73 es cu


Znak: SQ9MYU
Lokator: JO90ms
Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 206
Skąd: Dźbów
Wysłany: 2017-01-31, 19:14   

Witam znów. Tym razem propozycja dla osób chcących sterować TRXem (w zasadzie tylko PTT) z portu USB gdyż współczesne komputery i laptopy nie posiadają portu RS232 na pokładzie. W necie można tanio kupić ,,konwertery'' usb-rs232. Piszę w cudzysłowiu gdyż te tanie płyteczki z FT232 na pokładzie mają tylko wyprowadzone sygnały RX i TX w eresie oraz masę. Niestety do załączania PTT potrzebujemy sygnału RTS lub DTR eresa232. Wyjściem z sytuacji jest pociągnięcie ów sygnałów z 2 i 3 nóżki FT232 do gniazda RS232. Niestety nie jest tak kolorowo! Na wyjściach RTS i DTR mamy na dzień dobry stan wysoki co po podłączeniu do TRX będzie powodować stan ,,nadawaj'' a załączając programem nadawanie zmieniamy stan TRX na ,,odbiór''... Tak więc trzeba zanegować sygnały. Aby nie pakować bramek TTL do zrobionej już przystawki zrobiłem inwertery na tranzystorach BC237 roden z PRLu :-) Teraz wsio robi jak należy czyli kiedy ma odbierać to odbiera a kiedy nadawać nadaje. Może urządzonko nie wygląda ale spełnia swe zadanie. Oczywiście że można kupić pełny konwerter ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
PS. Dziękuję SQ9KQP za nakierowanie!
_________________
73 de SQ9MYU es cu
Kenwood TS570D + Comet CHA250 home made
RBM-1 ;-)
Radmor 3025 (4m)
Radmor 3035 (2m) + Diamond X510
Radmor 3055 (70cm) + Diamond X510
Taurus 80m, Kacper 80m, SP5WW...
Baofeng UV5R
http://www.qrz.com/db/sq9myu
 
 
 
damso 


Znak: SQ9RHX
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 181
Skąd: JO90LS
Wysłany: 2017-02-01, 21:55   

Jeśli układ jest zrobiony na FTDI czyli jakieś FT232 to z pomocą przychodzi program FT_PROG, który można ściągnąć ze strony producenta. Pozwala na zamianę stanu wysokiego na niski. Pozwala również na zamianę innych rzeczy np. nazwa urządzenia, który instaluje się w komputerze.
 
 
 
Marcin K. 
VY 73 es cu


Znak: SQ9MYU
Lokator: JO90ms
Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 206
Skąd: Dźbów
Wysłany: 2017-02-02, 07:55   

Hej Damian, cenna to informacja. Pobiorę program i potestuję. Nie ukrywam że byłoby to lepsze rozwiązanie niż negatory bo wartość napięcia występującego po negatorze a będącego w stanie wysokim na jego wyjściu jest trochę zbyt mała by zapalić i optoelement od PTT i diodę LED sygnalizacyjną w modemie. Trzeba rezygnować wówczas z rezystorów ograniczających prąd.
Pozdrawiam!
_________________
73 de SQ9MYU es cu
Kenwood TS570D + Comet CHA250 home made
RBM-1 ;-)
Radmor 3025 (4m)
Radmor 3035 (2m) + Diamond X510
Radmor 3055 (70cm) + Diamond X510
Taurus 80m, Kacper 80m, SP5WW...
Baofeng UV5R
http://www.qrz.com/db/sq9myu
 
 
 
damso 


Znak: SQ9RHX
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 181
Skąd: JO90LS
Wysłany: 2017-02-02, 17:56   

Cytat:
Piszę w cudzysłowiu gdyż te tanie płyteczki z FT232 na pokładzie mają tylko wyprowadzone sygnały RX i TX w eresie oraz masę

No to też zależy od kupionej płytki. Na allegro można kupić z wyprowadzeniami:
VCC, GND, TXD, RXD, RTS, CTS
Wszystko jest kwestią płytki PCB i jej konstrukcji. Można taki układ samemu zrobić. Wystarczy kupić np. FT232RL.

D
 
 
 
Marcin K. 
VY 73 es cu


Znak: SQ9MYU
Lokator: JO90ms
Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 206
Skąd: Dźbów
Wysłany: 2017-02-02, 21:18   

Jasne że tak, to kosztuje grosze. Ja jednak takie cudo już miałem w szufladzie więc trza było wykorzystać. Pozyskałem ją lata temu, nie wiedziałem jeszcze co to potrafi. Swoją drogą kupowanie czegoś w tym mieście to katorga, pozostaje tylko net.
_________________
73 de SQ9MYU es cu
Kenwood TS570D + Comet CHA250 home made
RBM-1 ;-)
Radmor 3025 (4m)
Radmor 3035 (2m) + Diamond X510
Radmor 3055 (70cm) + Diamond X510
Taurus 80m, Kacper 80m, SP5WW...
Baofeng UV5R
http://www.qrz.com/db/sq9myu
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Ładowanie strony... proszę czekać!
Theme phore v 0.2 created by Kisioł & Sklep internetowy modified by pietrex

Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10